torsdag 2 november 2017

YFU-resa till Amazonas (del 1)

Under datumen 25-30 oktober bar det av mot provinsen Napo i Ecuadors regnskog på östra sidan Anderna. Det var en resa som YFU anordnade och vi var 14 ungdomar som åkte. Här kommer text och bilder från denna fantastiska resa! Jag delar upp det i två delar, så låt mig nu presentera del ett som handlar om de tre första dagarna.

Dag ett och två
Efter skolan i onsdags förra veckan tog jag, Otso och Solvej en taxi mot Quito för att möta upp de andra YFU-studenterna som också skulle på Amazonasresan. På kvällen drog vi ut och åt på restaurang, jag hade inte mycket sinnesro till en början och det fanns egentligen ingen vuxen närvarande under natten. Men vi fick ta hand om varandra och jag kände mig bättre efter ett tag och vi hade det mycket trevligt tillsammans. Vi spenderade natten i ett vandrarhem och dagen därpå bar det av mot regnskogen i en liten buss. Jag och de andra från kusten var mycket fascinerade av utsikten den första biten som bestod av mäktiga berg och en och annan vulkan medan de som redan bor i Anderna inte var lika imponerade. Naturen förändrades ju längre vi åkte och tillslut var vi framme i det mer tropiska klimatet.

Efter kanske fem timmar i buss åkte vi kanot i en flod den biten som fattades. Sen var vi framme vid det lyxiga hotellet Casa de Suizo där vi hade pool och rum med vacker utsikt över floden. Vi åt lunch vilket bestod av buffé och trots mina flertal matrestriktioner blev jag mätt och belåten varje måltid. Efter lunchen gick vi iväg mot en inhägnad med massor av fjärilar. Det var vackert och det var många fina färger men det hade varit mer magiskt om de var vilda och inte instängda. Påväg tillbaka mot hotellet stannade några av oss till och spelade fotboll (till exempel jag trots att jag tycker fotboll är rätt läskigt) och svettades ut halva volymen kroppsvätska i den tropiska värmen. Efter det var det enda tänkbara alternativet att kasta sig i poolen vilket vi gjorde allihop. Vi hade det riktigt trevligt hela kvällen och jag och min roommate Viktoria från Estland hade en riktigt fin konversation innan vi sov.

Dag tre
Vi steg upp klockan 7 dagen därpå, åt frukost och gjorde oss i ordning genom att smacka på ett och annat lager solkräm och insektsblockerare, sätta på långbent och prova gummistövlar inför dagens äventyr. Kanoterna tog oss till en plats där det fanns ett slags djurräddningscenter som utseendemässigt sett liknar ett zoo fast mitt i skogen. De hade många djur som vi gick runt och kollade på men alla djur hade de tagit hand om efter att ha blivit dåligt behandlade på ett eller annat sätt. Målet var att kunna släppa ut djuren i naturen igen men i flera fall var det inte möjligt. Det var jättevarmt och svettigt men kul. Jag tyckte det var roligast att se aporna som hängde i området men som ändå var fria. Vi såg också något kattliknande djur som såg jätteargt ut och fräste åt oss.

I stället för att åka raka vägen hem åkte vi ytterligare en bit bortåt för att åka boj i floden. Jätteroligt var det och den milda strömmen tog oss framåt medan vi kunde styra till viss grad själva. Det enda som inte var perfekt var min oro för att bli solbränd. Jag hade nämligen lite röda skiftningar på axlarna sedan dagen innan i poolen trots användande av solkräm. Efter en stund fattade jag dock att det var helt onödigt att oroa sig för det fanns inget jag kunde göra åt saken när vi gled fram där på våra bojar i floden i Amazonas regnskog. Riktigt härligt. Efter en bra bit tog vi oss iland och svingade oss lite i ett rep ner i floden och sen åkte vi kanot tillbaka till hotellet igen.

Efter lunch tog vi ytterligare en tur ut över floden och åkte till ett hus i skogen där en familj av ursprungsbefolkningen bodde. De gjorde någon form av dricka av mosade rotfrukter och pratade medan. Det var intressant och jag tyckte det verkade så trevligt att inte vara så beroende av omvärlden, för de verkade ha vad de behövde där. Vatten samlade de upp genom regnet och de jagar en del av sin kost. Vi fick faktiskt prova på ett slags blåsrör som de använde sig av vid jakt för att skjuta iväg pilar mot sina offer. Spännande och kul att de fortfarande lever på ett traditionellt och oberoende sätt.












Fortsättning följer i nästa inlägg.

2 kommentarer:

  1. Ååh vad häftiga - spännande - intressanta - roliga saker du får vara med om!! :-D

    SvaraRadera
  2. Ja, nog är det bra roligt att läsa om allt du får vara med om. Det är också roligt att läsa om dina tankar om många erfarenheter. Till exempel tycker jag du är mycket klok som kommit fram till att det är meningslöst att oroa sig över det man inte kan göra något åt!

    SvaraRadera