torsdag 15 mars 2018

Resa till Galapagosöarna (inklusive arg svensk tant)

Att åka till Galapagosöarna är något som de flesta har sett mycket fram emot och är förmodligen den mest attraktiva resan i mångas ögon. För mig skulle det kännas lite småfånigt att åka till Ecuador utan att besöka dessa häftiga och unika öar om man har möjligheten. Resan började som alla andra resor anordnade av YFU, att man tar sig till huvudstaden, käkar middag och checkar in sig på det bestämda hotellet där alla utbytesstudenterna samlas framemot kvällen. Jag och min finska vän Otso åkte såklart vilse det första vi gjorde när vi skulle försöka ta oss till ett shoppingcenter. Ett par timmar senare var vi dock tillbaka på hotellet där de andra ungdomarna började trilla in. Det blev massor av varma kramar efter att inte ha sett varandra på flera månader.

Dagen därpå åker vi till flygplatsen och jag stöter på två svenskar vilket är andra gången jag upptäcker folk från samma nationalitet under min tid i Ecuador. Första gången var vid en historisk kyrka i Quito då jag hörde någon påpeka att det var väldigt mycket folk. Den här gången skulle jag sätta mig på flyget och råkar stöta in min ryggsäcken i en lite äldre kvinna. Ber om ursäkt och tittar tillbaka och tanten ger mig värsta mördarblicken. Hon sätter sig argt bredvid mig och säger till vem jag tror är hennes son att "hon slog ju till mig som bara den!" och "man borde inte ha ryggsäck här!". Sen fortsätter hon klaga resten av flygresan över alla möjliga grejer. Väldigt roligt att ända borta i Ecuador få stereotypen "arg svensk tant" bekräftad.

Flygresan tog två timmar och när vi kom fram till ön Santa Cruz satte vi oss i en buss för oss utbytesstudenter och åkte till en plats där det fanns nåt kraterliknande hål med en mängd växter varav några som bara fanns där på öarna. Sen gick vi på promenad där vi bland annat såg jättesköldpaddor och vad som kallades för lavagrottor vilket var väldigt häftigt. Dagen därpå gick vi upp tidigt och för att åka med en båt till en annan ö, Isabela, som är den största. Där checkade vi in på hotellet och gav oss iväg och paddlade kajak. Den dagen blev det lite snorkling också och jag var inte så värst imponerad över det halvgrumliga vattnet och den konstanta dimman i cyklopen.

Det var dock inte enda chansen till snorkling och snart fick vi fler tillfällen att se det undervattenslivet. Dessa gånger var vattnet mycket klarare, vi fick nån tvål i cyklopen som hindrade dimma från att störa och vi fick syn på havssköldpaddor och sjölejon. En haj såg jag också och simmade med i ett fiskstim. Sjölejonen är i alla fall ganska roliga djur, oftast så ligger de helt orörliga på stranden i en stor hög och ofta ger de ifrån sig kräkliknande läten eller vrålar högljutt. Känns lite felplacerat på vackra och fridfulla Galapagos. Ibland blir de arga och kravlar runt och attackerar sina kamrater. I vattnet ser de klart smidigare och trevligare ut och kan leka runt lite. Ett annat fint djur är en typ av drakliknande jätteödla som kallas för iguana på spanska. De finns också i mängder och kryper omkring på öarna.

En av utflykterna jag tyckte mycket om var en promenad till en vulkan som heter Sierra Negra. Det är en enormt stor svart krater som fortfarande är aktiv. Vi hade tur för vi besökte den en klar dag så man kunde se hela vägen till kanterna som var kilometer bort. Min favoritutflykt var till en bergsklyfta med vatten som slingrade sig genom de flera meters höga klipporna. Där var vattnet lite svalare och det var väldigt skönt efter en varm och solig dag. Vi simmade lugnt omkring, skuggade från solens eftermiddagsstrålar. Jag fascinerades mycket av att bara ligga och flyta och lägga märke till hur man höjdes och sjönk i takt med andningen och observera omgivningen. Väldigt härligt och fint ställe!

Vi hade många allmänt fina stunder tillsammans. En kväll tramsade och dansade vi runt allihop på stranden i solnedgången. En annan gång såg vi delfiner på nära håll från en båt. Att vara på Galapagos under dessa åtta dagar var en väldigt fin upplevelse och jag är väldigt glad över att jag kunde åka på resan med de andra utbytesstudenterna!


En av platserna vi snorklade på

Jättesköldpaddor


Iguana

Delfiner

En trevlig kväll vid stranden


Sjölejon som lever livet




2 kommentarer:

  1. Det låter som en helt fantastisk resa!

    SvaraRadera
  2. Åh, jag känner igen mycket av det du beskriver. Fina bilder också.

    SvaraRadera